STATE OF NEW YORK: LIQUOR AUTHORITY

Application of 200 Foot Law on property located DECLARATORY
at 780 Washington Avenue in Brooklyn RULING
2013-00570

Various statutes' in the Alcoholic Beverage Control Law prohibit the Authority from
issuing a retail license for the sale and/or consumption of liquor for any premises which is on the
same street and within two hundred feet of a “building occupied exclusively as” a school or place
of worship. This licensing restriction is commonly referred to as the “200 Foot Law.” The
Alcoholic Beverage Control Law sets forth the procedures to be used in measuring the distance
from the proposed licensed premises. In addition, guidance is provided in determining whether a
building is occupied exclusively by the school or place of worship.

The Members of the Authority are in receipt of a request from Donald Bernstein, Esq., on
behalf of a prospective applicant for a declaratory ruling as to whether, under the facts presented,
a location is subject to the 200 Foot Law. The facts upon which this ruling is based are as
follows.

e The applicant intends to operate a restaurant at 780 Washington Avenue in Brooklyn.

o The restaurant has been approved for a beer and wine license, although the license
certificate has not yet been issued.

* A place of worship is located in a building at the corner of Washington Avenue and
Sterling Place. The address of the place of worship is 745 Washington Avenue.,

e The applicant does not dispute that, within the meaning of the 200 Foot Law, the
restaurant is on the same street and within 200 feet of the building occupied by the place
of worship.

* As represented by the applicant and as shown in photographs submitted by the applicant,
the building at 745 Washington Avenue is a two story structure. There are residential
apartments on the second floor. In addition to the place of worship, there are two
commercial businesses operating out of store fronts on the first floor.

As noted above, the 200 Foot Law refers to buildings that are “occupied exclusively” as a
school, church, synagogue, or other place of worship. On June 10, 1952, the Authority issued
Divisional Order 319, which recited a policy adopted by the Members of the Authority on

"'See Alcoholic Beverage Control Law §§64(7)(a), 64-a(7)(a)(ii), 64-b(5(a)(i), 64-c(11)a)(i), 64-d(8)}(a) &
105(3)(a).
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May 13, 1952, with respect to the agency’s interpretation of the 200 Foot Law. As set forth in
the Divisional Order, the policy stated that, in all cases involving the application of the 200 Foot
Law:

...the discretion of the Authority shall be exercised in such a manner as to give
the fullest scope of protection of the law to such educational institutions, churches
and other places of worship, and that every reasonable doubt be resolved in favor
of the religious or educational institution involved.

In the exercise of its discretion under the law, the requirement that the building be
“occupied exclusively” as a school, church, synagogue or other place of worship
shall be interpreted to afford the fullest protection of the law to those institutions
in which activities of a non-educational or religious nature are present so long as
those activities bear a logical relationship to the educational or religious purpose
of the institution, and are fairly to be considered subsidiary to its main purpose.

While the statutes use the phrase “building occupied exclusively” as a school or place of
worship, the courts have adopted a test that looks to whether the building is used primarily as a
school or place of worship. The building will still be considered a school or place of worship
within the meaning of the 200 Foot Law as long as any use is incidental to, and not inconsistent
with or detracting from the predominant character of the building as a school or place of
worship. Fayez v. State Liquor Authority, 66 NY2d 978 (19853).

Applying that standard, the Second Department held that a building was still “occupied
exclusively” as a place of worship when guest quarters were used by visiting church members
and there was an apartment for the church’s pastor. AJ & J Restaurant Corp. v. State Liguor
Authority, 205 AD2d 530 (1994). The First Department found that the use of the fifth floor of a
location five nights a week (rent-free) by a chapter of Alcoholics Anonymous was not
inconsistent with the building being “occupied exclusively” as a church. Multi Millions Miles
Corp. v. State Liquor Authority, 55 AD2d 866 (1977) aff’d 43 NY2d 774. The Fourth
Department came to a similar conclusion with respect to a place of worship where bridal showers
and birthday parties were conducted. Capizzi v. State Liquor Authority, 231 AD2d 881 (1996).

In contrast, the First Department held that a church that is renting out its auditorium for
baseball card shows, jewelry shows, oriental rug sales as well as renting out another portion of
the building as an embassy was not “occupied exclusively” as a place of worship. Brasero v.
State Liguor Authority, 176 AD2d 462 (1*' Dept., 1991). The Second Department found that the
us¢ of the building on a regular basis for a number of nonreligious activities that the church had
no control over, including a commercial theatre group, private teaching program and concerts,
did not meet the “occupied exclusively” standard. Le Parc Gourmet Inc. v. State Liguor
Authority, 95 AD2d 855 (1983). The Third Department made the same determination with
respect to a church that rented out a wing of its building on a yearly basis to a rehabilitation
program. Tafi v. State Liguor Authority, 84 AD2d 623 (3" Dept., 1981).
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In order to give guidance as to what types of activities could be conducted at a school or
place or worship, and still have the building be considered to be “occupied exclusively” as such,
the statutes containing the 200 Foot Law were amended in 2007 to state that:

. a building occupied as a place of worship does not cease to be "exclusively”
occupied as a place of worship by incidental uses that are not of a nature to detract
from the predominant character of the building as a place of worship, such uses
which include, but which are not limited to: the conduct of legally authorized
games of bingo or other games of chance held as a means of raising funds for the
not-for-profit religious organization which conducts services at the place of
worship or for other not-for-profit organizations or groups; use of the building for
fund-raising performances by or benefitting the not-for-profit religious
organization which conducts services at the place of worship or other not-for-
profit organizations or groups; the use of the building by other religious
organizations or groups for religious services or other purposes; the conduct of
social activities by or for the benefit of the congregants; the use of the building for
meetings held by organizations or groups providing bereavement counseling to
persons having suffered the loss of a loved one, or providing advice or support
for conditions or diseases including, but not limited to, alcoholism, drug
addiction, cancer, cerebral palsy, Parkinson's disease, or Alzheimer's disease; the
use of the building for blood drives, health screenings, health information
meetings, yoga classes, exercise classes or other activities intended to promote the
health of the congregants or other persons; and use of the building by non-
congregant members of the community for private social functions. The building
occupied as a place of worship does not cease to be "exclusively" occupied as a
place of worship where the not-for-profit religious organization occupying the
place of worship accepts the payment of funds to defray costs related to another
party's use of the building.

Based upon the facts presented and the relevant law, as recited above, the Members of the
Authority find that the presence of the residential apartments on the second floor and the
businesses on the first floor, the building at 745 Washington Avenue is not occupied exclusively
as a place of worship. Accordingly, the proposed licensed premises is not subject to the 200 Foot
Law.

The foregoing Declaratory Ruling was formally approved by the Members of the
Authority at a Full Board meeting held on February 27, 2013.
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Jacquelinek
Secretary to the Authority
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