STATE OF NEW YORK: LIQUOR AUTHORITY

Ability of a non-for-profit organization to conduct DECLARATORY
a lawful raffle on a licensed premises RULING
2012-01729

Alcoholic Beverage Control Law §106(6) provides that no on-premises
licensee “shall suffer or permit” any gambling on the licensed premises. Since the
Alcoholic Beverage Control Law does not contain a definition of “gambling”, the
State Liquor Authority has, as a matter of practice, relied on the definition of
“gambling” that is in the Penal Law. In the case of Plato’s Cave Corporation v.
State Liquor Authority, 68 NY2d 791(1986), the Court of Appeals upheld the
Authority’s reliance on the Penal Law definition contained in Section 225.00(2).
The Penal Law defines “gambling” as a person risking “something of value upon
the outcome of a contest of chance or influence, upon an agreement or
understanding” that the person will receive “something of value in the event of a
certain outcome.”

Under the Authority’s interpretation of gambling, there is no distinction
between professional (or criminal) betting and social (or casual) wagering. The
Court of Appeals, in Katz’s Delicatessen Inc. v. State Liquor Authority, 302 NY
286 (1951) has held that the friendly poker game for nominal stakes is considered
gambling under the Alcoholic Beverage Control Law. Applying the Penal Law
standard, the Authority has found the following activities to be considered
gambling: card games; pools (for example, football pools); dice games; raffles; and
pull tabs.

The Authority is in receipt of a request from Anthony J. Casale (of Casale
Public Affairs) on behalf of a not-for-profit organization (hereinafter referred to as
“the non-profit”) with respect to whether an on-premises licensee may permit the
non-profit to sell raffle tickets on the premises when the non-profit controls all
aspects of the sales and receipt of funds. As represented by Mr. Casale, the non-
profit holds the requisite approval needed under state law to conduct the raffle.

According to Mr. Casale, the licensee is a sponsor of the raffle. The non-
profit intends to market the raffle tickets in several ways. One of proposed methods
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is to sell the tickets at the licensed premises. All aspects of the sales of the tickets,
including distribution of the tickets, collection of the money, etc., would be
handled by representatives of the non-profit. The licensee and its employees would
not be involved.

For the purpose of this request, Mr. Casale does not appear to be contending
that the raffle tickets would not constitute gambling. However, §106(6) does allow
for certain gambling activity to take place “when duly authorized and lawfully
conducted.” Those activities are: the sale of lottery tickets; playing of bingo or
games of chance; and the operation of a simulcast facility or simulcast theater
pursuant to the racing, pari-mutual wagering and breeding law.

Mr. Casale notes in his request that the non-profit has a license to conduct
the raffle by the local government. Article 9-A of the General Municipal Law gives
local municipalities the right to regulate the conduct of games of chance within the
municipality.' Only certain organizations, such as bona fide religious or charitable
organizations, are eligible to obtain a license to conduct such games of chance.”
Those eligible organizations are allowed to conduct certain raffles without having
to obtain a license.” For purposes of this request, the Members of the Authority
assume that the non-profit has been (or will be) issued the necessary permit or that
it may lawfully conduct the raffle without obtaining the permit.

Through' the General Municipal Law, the state has imposed minimum
restrictions on the operation of games of chance. The local municipalities may add
further restrictions but cannot remove any of the state restrictions.” One of those
provisions prohibits any entity other than the licensee holder from conducting the
game of chance.’ The General Municipal law also prohibits the sale of any
alcoholic beverage, other than beer, on the premises where a game of chance is
being conducted.® However, that restriction does not apply when the game of
chance is a raffle.

' See General Municipal Law §187.

? See General Municipal Law §186(4).

3 See General Municipal Law §190-a. An organization eligible to obtain a license to conduct a
game of chance can conduct raffles without a Jicense if that organization derives net proceeds of
less than $5.000 from cach raffle and derives less than $20,000 from all raffles conducted during
the calendar year.

*See General Municipal Law §189.

*See General Municipal Law §189(1).

® See General Municipal Law §194(3).
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Since it appears, based on the facts presented, that the raffle conducted by
the non-profit is otherwise legal, it is the ruling of the Members of the Authority
that the non-profit may sell raffle tickets and advertise the raffle in a licensed
premises. This ruling does not address the extent to which a licensee may be
involved in the sales or promotion of such a raffle.

The foregoing Declaratory Ruling was formally approved by the Members
of the Authority at a Full Board meeting held on July 10, 2012.

Jacquelind Held\
“~—__Secretary to the Authority
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