
Frequently Asked Questions Regarding Drinks To Go: 
 
Alcoholic Beverage Control Law §106 contains new privileges for on premises licensees to serve liquor 
and wine for take out and delivery.   The statute can be found here:  
https://sla.ny.gov/system/files/documents/2022/04/drinks-to-go-law.pdf  
 
The Authority has issued Advisory 2022-2 to further define the requirement of permitting such sales 
only when accompanied by “substantial food” and the restriction against selling “bottles” of wine or 
liquor.  The Advisory can be found here:  
https://sla.ny.gov/system/files/documents/2022/04/advisory_2022-2_-_sale_of_wine_and_liquor_to-
go_by_on_premises_retail_licensees-2.pdf 
 
Here are some answers to frequently asked questions to further illustrate the parameters of the law:   
 
Q: As an on premises licensee with the privilege to sell liquor and/or wine, while the statute prohibits 
selling bottles of wine, can I sell a carafe of wine of the same volume as a bottle?  
 
A: No.  The statute’s intent to restrict the sale of full bottles cannot be evaded by selling the equivalent 
of a bottle.  As set forth in the Authority’s guidance, transferring the contents of a bottle into a same or 
equivalent bottle/container is also a violation of the law.  
 
---------- 
 
Q: As an on premises licensee with the privilege to sell liquor and/or wine, can I sell the contents of a 12 
ounce can of wine or liquor as two 6 ounce drinks?  
 
A: Yes, as long as that offering is also available for on premises consumption at the same price.   
 
---------- 
 
Q: The Authority’s guidance states that “transferring the contents of a bottle of wine or liquor to a same 
or equivalent bottle” is a violation of the provision of the law prohibiting bottle sales of liquor or wine by 
on premises retailers.   Does this prohibition only refer to a transfer of precisely the same volume?  
 
A: No.  The Authority will consider any obvious attempts at circumvention, e.g., transfer of 740ml of 
wine from a 750ml bottle to another bottle or container, as a violation of the law.  
------------ 
 
Q: As an on premises licensee with the privilege to sell liquor and/or wine, how does the restriction on 
selling bottles, boxes, or cans of wine or liquor apply to containers that contain a single serving?   Can I 
sell a bottle or can that contains a single serving of wine, a single serving ready to drink cocktail, or the 
like? 
 
A: Yes, but not in the original container as purchased from a wholesaler.  Unlike a multiple serving bottle 
of wine or liquor, the Authority will not consider it a violation of the law to pour a single serve wine or 
liquor product into a single serve, sealed container for sale for off premises consumption.    
 
 

https://sla.ny.gov/system/files/documents/2022/04/drinks-to-go-law.pdf
https://sla.ny.gov/system/files/documents/2022/04/advisory_2022-2_-_sale_of_wine_and_liquor_to-go_by_on_premises_retail_licensees-2.pdf
https://sla.ny.gov/system/files/documents/2022/04/advisory_2022-2_-_sale_of_wine_and_liquor_to-go_by_on_premises_retail_licensees-2.pdf


------------ 
 
Q: Are there any volume limitations or quantity limitations on the sale of drinks to go?  
 
A: No.  Apart from the prohibition of sales of bottles as explained in the advisory, the statute does not 
contain limitations on volume or quantity. 
 
------------ 
 
Q: I am a manufacturing licensee, am I able to sell drinks to go under the new law? 
 
A: Yes, if you have a separate on premises retail license that allows for the sale of liquor and/or wine.  
 
--------- 
 
Q: I am an on premises retailer with a “club” license designation on my license certificate, and I do not 
serve food, may I sell drinks to go without a substantial food item? 
 
A: No.  The law requires that a substantial food item accompany drinks to go.   
 
--------- 
 


